AMSTERDAM – Onder druk van De Nederlandse Bank (DNB) moeten bij pensioenfonds PME zes van de veertien bestuurders opstappen.

Dit meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Het pensioenfonds voor de metaalsector is qua grote het vijfde pensioenfonds van Nederland. Het beheert een belegd vermogen van ruim 20 miljard euro.

Het fonds is hard geraakt door de crisis. Volgens DNB heeft het bestuur na verliezen in 2008 nauwelijks nog zicht op de miljarden die het fonds in haar beheer heeft.

Waarschuwing

De toezichthouder waarschuwde het fonds daarom eind vorig jaar al, met de eis dat de controle van het bestuur over de beleggingen wordt verbeterd.

In plaats van de bestuurders die vertrekken zijn twee externe beleggingsexperts aangesteld.

Risico's

Onlangs maakte de door het kabinet aangestelde Commissie–Frijns bekend dat pensioenfondsen zich te vaak laten leiden door het rendement dat gehaald moet worden en daarmee onvoldoende oog hebben voor de risico's.

Volgens de commissie, dat onderzoek deed naar het beleggingsbeleid en het risicobeheer van de pensioenfondsen, moeten zij bewustere, strategische keuzes maken in de risico's die ze willen lopen. Op die manier houden ze voldoende greep op de uitvoering van hun beleggingen.

Hervormen

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil daarom zo snel mogelijk met werkgevers- en werknemersorganisaties aan de slag om de aanvullende pensioenen te hervormen. Volgens Donner blijkt uit het rapport van de commissie dat problemen met pensioenen ''niet vanzelf verdwijnen'' als aandelenmarkten herstellen.