AMSTERDAM - Minister Wouter Bos (Financiën) voelt niets voor financiële hulp aan Griekenland. Na afloop van de ministerraad gaf Bos vrijdag aan dat ''iedereen zijn eigen broek moet ophouden''.

''Als je landen gaat helpen, gaan ze achteroverzitten'', aldus de minister.De Britse krant Financial Times meldde op basis van bronnen dat Griekenland in geval van nood financiële steun zou krijgen van andere eurolanden en de Europese Commissie.

Het IMF, de internationale hoeder van de financiële stabiliteit, zou in de plannen geen rol spelen. Op basis van de geruchten liep de rente die investeerders eisen op Grieks schuldpapier terug.

Top

Volgens de Franse krant Le Monde zijn onder andere de Franse en de Duitse overheid bij de vorming van de plannen betrokken. De besprekingen hierover zouden zich intensiveren in de aanloop naar de Europese top van regeringsleiders op 11 februari.

De afgelopen dagen bereikte de onrust over de Griekse financiën een nieuw hoogtepunt. De rente op Griekse tienjarige staatsobligaties steeg donderdag naar meer dan 7 procent, na berichtgeving dat China terughoudend zou hebben gereageerd op een Atheens aanbod schuldpapier te kopen.

Het verschil met de rente op Duitse staatsschulden bereikte daarmee het hoogste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. Vrijdag zakte de rente weer onder de 7 procent.

Almunia

De EU werkt niet aan een reddingsplan voor het in financiële nood verkerende Griekenland, zo stelt Europees Commissaris voor Monetair Beleid Joaquin Almunia.

''Solidariteit is mogelijk en zal er zijn. Een reddingsplan is niet mogelijk en zal er niet zijn'', aldus Almunia in Davos. De Griekse premier George Papandreou verklaarde dat zijn land niet uit de eurozone zal stappen.

Saneren

De Europese Commissie komt woensdag met nieuwe aanbevelingen voor Griekenland om zijn overheidsfinanciën te saneren, zei een woordvoerster vrijdag.

Het land heeft een overheidstekort van meer dan 12 procent. De andere EU-landen reageerden eind vorig jaar woedend toen bleek dat de Grieken hun financiële positie veel te rooskleurig hadden voorgesteld.