DETROIT - De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat moeten ze bij de Amerikaanse automaker General Motors (GM) hebben gedacht, toen ze hoorden van de problemen bij de Japanse concurrent Toyota.

GM biedt Amerikaanse eigenaren van een Toyota 1000 dollar of gratis financiering aan als zij een GM-model kopen voor eind februari.

Ondertussen is Toyota druk doende een oplossing te bedenken voor het meest recente probleem met zijn voertuigen, een onbetrouwbaar gaspedaal.

Vervanging

CTS, de onderdelenleverancier van Toyota, is bezig een nieuw gaspedaal te maken dat niet zomaar kan blijven hangen. Zodra dat is getest en goed bevonden, zullen de pedalen worden vervangen.

Toyota roept in de Verenigde Staten 2,3 miljoen auto's terug omdat het gaspedaal een eigen wil blijkt te hebben. Eerder moest het bedrijf al 5,3 miljoen voertuigen in de VS terugroepen, omdat het gaspedaal achter de vloermatten kan blijven hangen.

Donderdag maakte Toyota bekend dat in Europa ook twee miljoen auto's terug moeten naar de leverancier.

Nederland

Toyotarijders in Nederland krijgen zo snel mogelijk persoonlijk bericht als bekend is welke auto's eventueel in Nederland terug moeten naar de dealer. Dat liet een woordvoerder van het Toyota Nederland vrijdag weten.

Op de Nederlandse website van het bedrijf staat onder het kopje 'meest gestelde vragen' inmiddels wat meer informatie over het defect dat bij sommige modellen en types zou kunnen optreden. Toyota weet nog niet welke auto's dat zouden kunnen zijn.