BUNNIK - Het afgelopen jaar zijn in Nederland 1.847.241 gebruikte auto's verkocht. Ondanks de invoering van de slooppremie in mei van het afgelopen jaar is de verkoop daarmee met 1,5 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Bovag donderdag heeft gepubliceerd. De Bovag is toch tevreden over het verkoopresultaat, vooral omdat het er aan het begin van 2009 nog een stuk slechter uitzag.

''In het begin van het jaar liepen de tweedehandsverkopen veel sterker achter, evenals de prijzen. Later zijn die weer een beetje op niveau gekomen'', aldus een woordvoerder van de Bovag. Zo liepen de verkoopaantallen in de eerste helft van het jaar nog circa 8 procent achter op 2008 en lagen de prijzen ongeveer 10 procent lager.

Sloopregeling

Uit cijfers van ARN, die de sloopregeling uitvoert, blijkt dat onder de sloopregeling 40.758 occasions zijn verkocht. De sloopregeling werd eind mei van kracht.

Juni was de beste maand voor de verkopers van gebruikte auto's. In die maand wisselden meer dan 100.000 tweedehandsjes van eigenaar, tegen 87.000 in een 'normale' maand.

In andere Europese landen gold de sloopregeling alleen bij de aanschaf van een nieuwe auto. Die landen hebben dan ook grote eigen auto-industrieën. In Nederland geldt de premie ook bij de aanschaf van een jonge gebruikte auto met bouwjaar vanaf 2001.

Mensen die een nieuwere auto of bestelauto kopen en een ouder exemplaar inleveren, kunnen in Nederland tot maximaal 1750 euro terugkrijgen.

Opschieten

Bovag waarschuwt mensen dat als zij nog gebruik willen maken van de premie, ze dan moeten opschieten. ''We verwachten dat het potje in het voorjaar leeg is'', aldus de woordvoerder. Voor dit jaar voorziet Bovag ''een stabilisering van het aantal verkochte occasions.''

Het afgelopen jaar verkochten vooral particulieren minder gebruikte auto's aan elkaar. Dat aantal daalde met 3,6 procent.