DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën voelt er niks voor om de aansprakelijkheid van toezichthouders als De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten te beperken. Hij gaat daarmee in tegen de wens van een Kamermeerderheid van CDA, VVD en SP.

Die drie partijen pleitten donderdag in een debat in de Tweede Kamer voor een beperking van de aansprakelijkheid. Daarmee moet voorkomen worden dat activistische hedgefondsen bij DNB of AFM miljoenenclaims indienen en dat de belastingbetaler voor de schade op zou draaien.

De partijen vinden dat Nederland zich moet aansluiten bij landen als Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland waar de aansprakelijkheid al wettelijk beperkt is. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geldt zelfs volledige immuniteit.

Op een rijtje

Bos is het niet eens met de Kamermeerderheid maar zegde toe om alle juridische mogelijkheden en problemen samen met minister Ernst Hirsch Ballin voor 1 april nog eens op een rijtje te zetten.

Bos zei wel dat hij een inperking niet nodig vindt omdat er jurisprudentie is die de toezichthouders beschermt en omdat van de aansprakelijkheid juist een preventieve werking uitgaat. Ook voelen DNB en AFM naar eigen zeggen geen druk van het systeem. Het houdt ze juist scherp, aldus Bos.

Collectieve schade

Hij nuanceerde ook de bewering van CDA, VVD en SP dat de belastingbetaler de dupe wordt van eventuele claims. Als die claims terecht zijn en niet verhaald kunnen worden bij de toezichthouder, wordt volgens Bos dus iemand anders de dupe. De consument of de belegger of de spaarder. ''Gaan we uit van eigen schuld, dikke bult of is er een collectieve schade? Iemand betaalt uiteindelijk de rekening'', zei Bos.

Wat de minister in elk geval wel wil voorkomen is dat internationale bedrijven en hedgefondsen hun claims massaal in Nederland gaan indienen, omdat de Nederlandse toezichthouders niet immuun zijn en die in omringende landen in ieder geval ten dele wel. Bos gaat samen met Hirsch Ballin bekijken hoe die 'aanzuigende werking' voorkomen kan worden.