DEN HAAG - De zittingsduur van een commissaris zou verkort moeten worden. Zoals het nu is geregeld, zit een commissaris vaak ergens te lang waardoor hij of zij zich gaat vereenzelvigen met het object waarop toezicht moet worden gehouden.

Dat zei Trude Maas-De Brouwer, commissaris bij ABN Amro, woensdag tegen de commissie-De Wit die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis. ''Ze zeggen wel eens: als je een hond maar lang genoeg hebt, dan ga je op elkaar lijken'', zo schetste Maas-De Brouwer de volgens haar onwenselijke situatie.

In plaats van een benoemingsperiode van drie keer vier jaar, ziet zij liever een periode van twee keer vier jaar of twee keer drie jaar. Dit bevordert de kwaliteit en er zijn meer mensen betrokken, zo zei ze.

Harder

Gevraagd naar de rol die commissarissen hebben gespeeld bij de problemen waarin ABN Amro terechtkwam, stelde Maas-de Brouwer dat zij ''harder hadden kunnen zijn''. Zo had de raad van bestuur meer moeten worden aangesproken op het uit de hand lopen van de kosten. De bank werd daardoor een interessant object voor 'rovers', zo zei ze.

Volgens Maas-De Brouwer presenteerde de raad van bestuur ''altijd wel weer een mooi project voor kostenbeheersing''. ''Ik heb wel eens gevraagd waarom zou het nu wel zou lukken. De toenmalige verantwoordelijke Ron Teerlink zei toen: het is misschien onbescheiden, maar dat is omdat ik dat leidt.''

Klant uit zicht

De cultuur bij ondernemingen heeft volgens Maas-De Brouwer ook een rol gespeeld bij het ontstaan van de financiële crisis. Ze wees daarbij onder meer naar de stijl van vergaderen en de kantoorinrichting bij ABN Amro. ''De klant was uit zicht verdwenen. De bestuurders zaten op de 23e verdieping met overzicht over de stad. Dat is wat anders dan dat je beneden rondloopt.'' Maas-Brouwer sprak van ''symbolen van afstand''.

De commissaris pleitte voor een meer pro-actieve houding van de raad van commissarissen en voor meer afstand tot de bestuurders. De toezichthouders moeten een eigen plan hebben, stelde ze.

Zie ook: dossier Onderzoek kredietcrisis