AMSTERDAM - De economische crisis heeft de Italiaanse georganiseerde misdaad geen windeieren gelegd. De maffia maakte in 2009 ruimt 78 miljard euro winst, ruim 12 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Italiaanse anti-maffiagroep SOS Impresa.

Ook werd woensdag bekend dat de Italiaanse rechter beslag legt op activa van de maffia ter waarde van 550 miljoen euro.

De omzet van Cosa Nostra, de overkoepelende term voor de Italiaanse maffiafamilies, is met 4 procent gestegen tot 135 miljard euro. Dat is een hogere omzet dan die van het grootste Italiaanse bedrijf, oliegigant Eni Spa.

Volgens SOS Impresa heeft de maffia weten te profiteren van financiële instellingen die nog maar weinig krediet durven te verstrekken als gevolg van de crisis. Bijna 200.000 ondernemingen leenden zo'n 20 miljard euro van de Cosa Nostra.

Drugs

Drugshandel blijft echter de meest lucratieve criminele activiteit van de zware jongens. Ruim drie kwart van de winst komt voort uit de handel in verdovende middelen.

De actiegroep rekende verder voor dat er in Italië gemiddeld bijna elke minuut wel een misdrijf wordt gepleegd door de maffia.

De Italiaanse premier Berlusconi zal volgens persbureau Bloomberg vrijdag een bijzonder plan aankondigen om de georganiseerde misdaad uit zijn land te bannen.