Het persoonlijke en zakelijke netwerk is al eeuwen lang een goudmijn om op productieve wijze zaken te doen. Dit geldt overigens voor zowel het verwerven van functies in bedrijven als het “zaken doen” tussen ondernemers.

De noodzakelijke contacten worden al vanaf de middelbare school opgedaan. Daarna is het de studie, de verenigingen en de contacten die via een eventuele partner worden opgedaan. Deze zakelijke “clubs” zijn lang het terrein van mannen geweest en zijn een relatief nieuw fenomeen voor vrouwen.

Wat dus te doen wanneer je als vrouw eigenlijk zwervende bent en niet actief bezig bent geweest met het verkrijgen van een netwerk? Tegenwoordig zijn er network events, om contacten op te doen. Wanneer je niet weet hoe te netwerken zijn er vele workshops en cursussen die je daarbij kunnen helpen.

Warm houden

Ik ben jaren in het bedrijfsleven werkzaam geweest. Helaas ben ik te weinig bezig geweest met het verkrijgen en warm houden van een netwerk. Ik heb mijn hoofd gebroken over hoe nu contacten te verwerven die iets voor mij willen doen.

Aangezien ik een vrouw ben dacht ik op enig moment; wellicht dat er iets specifieks voor vrouwen is. Vrouwen doen anders zaken en gaan anders om met een netwerk.

De netwerkgelegenheden waar massaal allerlei mensen komen ervaar ik als minder prettig. Het lijkt meer op een soort speeddaten, waarbij herkenbaarheid als voornaamste verbinding geldt.

Aanvulling

In mijn ogen is het juist de bedoeling een aanvulling te vinden. Dus mijn vraag over welke vorm voor mij zou kunnen werken was hiermee nog steeds niet beantwoord.

Op internet vond ik het fenomeen netwerklunches. Ik dacht bij mijzelf dat dat wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. Ik heb mij ingeschreven en ging enigszins gereserveerd naar een netwerklunch voor ondernemende vrouwen.

Ik had de angst om in de één of andere theekrans te belanden. Na plaatgenomen te hebben aan de tafel kwam ik al gauw in gesprek met de andere vrouwen aan tafel. De gesprekken gingen meteen over waar je mee bezig bent en het viel me direct op dat de gesprekken inhoud hadden.

Na anderhalf uur had ik zes vrouwelijk ondernemers gesproken waar ik het gevoel bij had dat we iets voor elkaar zouden kunnen betekenen in de toekomst.

Kleinschalig

Ik ben op zoek gegaan naar kleinschalige netwerklunches voor zowel mannen als vrouwen, maar heb deze nog niet kunnen vinden.

De reden dat deze lunches voor mij werken is dat je min of meer gedwongen wordt met elkaar te praten. Je zit immers negentig minuten naast elkaar en dan is het enigszins gênant als er niets te melden valt.

Dit is een beduidend andere aanpak dan de events waarbij je aan een tafeltje staat en eigenlijk niet weet wat te zeggen, als de achtergrondmuziek al niet een mogelijk gesprek uitsluit. Deze bijeenkomsten werken volgens mij ook alleen maar als je al een aantal personen kent die daar komen.

Rondzwerven

Het rondzwerven pakt dus niet altijd goed uit. Ik was recentelijk bij een bijeenkomst in Den Bosch. Je ziet daar ook duidelijk allerlei mensen rondlopen die uit de stad komen en elkaar van school, een vereniging of een werk situatie kennen en daarmee lastig voor mij om zinvol tussen te komen.

Dus is de vraag: “Is netwerken hard werken?” Nee niet echt, maar je moet wel de juiste voor jezelf vinden om effectief te netwerken. De netwerklunches zijn sowieso een goed alternatief voor de meer traditionele manier van netwerkclubs.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna. Wij herstructureren bedrijven en bieden persoonlijke begeleiding aan leiders. Capabiliteit en vertrouwen zijn de kernwoorden. www.januskizuna.com