TOKIO - Autofabrikant Toyota gaat ook in Europa auto's terugroepen in verband met problemen met het gaspedaal.

Om hoeveel auto's het gaat en om welke modellen, is nog niet bekend, zo heeft een woordvoerder van het Japanse autoconcern donderdag gezegd.

Kort daarvoor liet Toyota weten dat het in de Verenigde Staten nog eens ruim een miljoen verkochte auto's terugroept. De wagens moeten worden voorzien van nieuwe vloermatten, omdat met de huidige matjes het risico bestaat dat het gaspedaal komt vast te zitten.

Sinds vorig jaar heeft Toyota nu meer dan vijf miljoen wagens teruggeroepen vanwege problemen met matten en gaspedalen.

Nederland

Toyota Nederland heeft nog geen instructies gehad over een eventuele terugroepactie van auto's in Nederland. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf donderdag.

Volgens de woordvoerder is nog niet bekend welke modellen en types die in Europa en dus in Nederland rondrijden, eventueel last zouden hebben van een gaspedaal dat kan blijven hangen.

Modellen

''We doen er alles aan om dat zo snel mogelijk te weten te komen en dan te communiceren.'' De klantenservice van Toyota Nederland heeft volgens de woordvoerder ''een handjevol'' telefoontjes gekregen van verontruste klanten.

Het is volgens hem niet gezegd dat het om dezelfde modellen en types zou gaan als bij de terugroepactie in de VS. Daar gaat het onder andere om de RAV4 en de Toyota Corolla uit 2009 en 2010. Van die wagens rijden er in Nederland respectievelijk 974 en 248 rond.