AMSTERDAM - De productie van algen voor biobrandstof brengt meer broeikasgassen voort dan het uiteindelijk oplevert voor het milieu. Dat melden diverse Amerikaanse media woensdag naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit van Virginia.

De belangrijkste oorzaak van de vervuiling is dat milieuonvriendelijke mest direct aan het water waar de algen groeien moet worden toegevoegd.

De populariteit van biobrandstof is in de afgelopen maanden sterk gestegen. Met name de luchtvaart toont veel interesse in het gebruik van de groene energie. KLM voerde in november al een proefvlucht uit met de groene brandstof. Ook vliegtuigfabrikant Airbus onderzoekt de mogelijkheden van het gebruik van biobrandstof in hun vliegtuigen.

Olieconcern ExxonMobil maakte in juli vorg jaar bekend dat het 600 miljoen dollar gaat investeren in de productie van brandstoffen uit fotosynthetische algen.

Kritiek

Algal Biomass Organization (ABO) en producenten van de biobrandstof spreken het rapport tegen en beschuldigen de onderzoekers van het gebruik van verouderde gegevens. Zij beweren tegenwoordig afvalwater te gebruiken om de algen te produceren, waardoor kunstmatige bemesting niet nodig is.