AMSTERDAM - De bedrijven investeren samen 250 miljoen dollar om elkaars hardware en software beter te integreren. De deal zet mogelijk HP's relatie met Oracle op scherp.

HP en Microsoft werken al op tal van gebied samen, dus weinigen in de ict-wereld kijken verbaasd op van de samenwerking. Toch sprak HP-ceo Marc Hurd in een conference call over een 'doorbraak'. Volgens hem is er sprake van "de grootste infrastructurele samenwerking" die HP ooit is aangegaan.

De driejarige deal betekent dat Microsoft-software beter aansluit op servers van HP. Ook komen er gebundelde producten op de markt, zoals een voorgeconfigureerde HP-server met SQL Server, een Exchange-server van HP-makelij en een Hyper-V virtualisatieserver. De partners spreken van een next-generation infrastructure-to-application model.

Azure

De partners maken de afspraak dat Microsoft HP-hardware koopt voor Windows Azure-implementaties. Opvallend, omdat Microsoft bij een eerdere Azure-presentatie nog Dell-servers gebruikte.

Onduidelijk is wat de impact is op de samenwerking die HP heeft met Oracle. De bedrijven zetten gezamenlijk databaseservers in de markt. Het enige dat Hurd zei is dat Oracle "een zeer belangrijke partner" blijft.

Alliantie

De deal is ook een reactie op een nieuwe alliantie in het datacentrum van Cisco, EMC en VMware. In 2009 begon een keiharde concurrentiestrijd om het datacenter. De drie bedrijven bieden een steeds uitgebreider one stop shop-portfolio voor het datacentrum aan. Deze week kwam daar de laatste aanwinst bij met de aankoop van mailsoftware Zimbra door VMware.

Met de strategische overeenkomst en het gezamenlijk pushen van Hyper-V, willen Microsoft en HP een tegenwicht bieden.