AMSTERDAM - Mensen die regelmatig te weinig slapen, presteren minder goed op het werk. Daarbij heeft slaap inhalen geen zin, zo blijkt uit onderzoek.

De deelnemers aan het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine, werd gevraagd gedurende drie weken gemiddeld slechts 5,6 uur per nacht te slapen. Hoewel ze af en toe 10 uur aan een stuk mochten dutten om dit te compenseren, gingen hun prestaties ieder uur dat ze wakker waren sneller achteruit.

De deelnemers scoorden slecht op testen die hun reactievermogen op de proef stelden. Dit suggereert dat slaapgebrek mensen kwetsbaar maakt voor fouten en ongelukken.

Goedmaken

“Mensen denken met een of twee nachten goed slapen hun tekort weer goedgemaakt te hebben”, licht onderzoeker Daniel Cohen van Brigham and Women’s Hospital toe. “Dit effect is echter beperkt tot de eerste zes uur na het opstaan.”

De resultaten vormen een waarschuwing voor werkgevers, menen de wetenschappers. Ze zouden moeten leiden tot ‘gezondere’ roosters voor met name mensen die in ploegendiensten werken .

Eerdere onderzoeken naar slaapgebrek hebben aangetoond dat dit de kans op ziekte, stress, gewichtstoename, geheugen- en leerproblemen vergroot.