DEN HAAG - De detailhandel heeft in november vorig jaar 6,4 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het volume kromp 6,9 procent, terwijl de prijzen 0,6 procent stegen.

De omzet werd negatief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Zo telde november 2009 een maandag meer, maar een zaterdag minder dan november 2008.

Daarvoor gecorrigeerd was de daling van de omzet in lijn met die in de voorgaande maanden. Gemiddeld daalde de omzet in de eerste elf maanden van 2009 met 5,1 procent.

Non-foodsector

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. Vooral de winkels in de non-foodsector hadden het zwaar. Hun omzet lag in november 10,5 procent lager dan een jaar eerder.

Doe-het-zelfzaken en winkels in bovenkleding en consumentenelektronica zagen de omzet 11 procent dalen. Drogisterijen daarentegen konden nog een kleine plus noteren.

Supermarkten

De supermarkten boekten in november 2,1 procent minder omzet. Over de eerste elf maanden lag de omzet van deze winkels nog 1,5 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl het volume met 0,8 procent afnam.

Bij voedingsspeciaalzaken liep de omzet in november met 5,6 procent terug. De totale omzet van winkels die voedings- en genotmiddelen verkopen, kromp in november 2,5 procent. Wordt rekening gehouden met de samenstelling van de koopdagen, dan steeg de omzet van deze winkels licht.