AMSTERDAM - Softwarebedrijven mogen van de Nederlandse rechter beslag leggen op bedrijfspc's vanwege illegale software. Ook als de computers in bruikleen zijn.

Dat blijkt uit een vonnis van afgelopen vrijdag bij de rechtbank in Haarlem. Het gaat om een zaak die is aangespannen door ingenieursbureaus Silver Aerospace, Silver Holding en Incat Aircraft Design uit Haarlem en het Duitse Rücker uit Wiesbaden tegen Siemens. Die leverancier heeft beslag gelegd op computers met een illegale versie van zijn plm-pakket (product lifecycle management) Unigraphics NX.

Beslag
In dit geding heeft de rechter nu besloten dat Siemens beslag mocht leggen op de computers bij deze ingenieursbureaus vanwege het voorkomen van 'inbreukmakende software'. Een beroep op bruikleen tussen de bedrijven van de bewuste computers wees de rechter af. Daarvoor is op basis van artikel 12 lid 1 sub 3 van de Auteurswet toestemming van de auteursrechthebbende vereist.

Siemens mocht volgens het vonnis als auteursrechthebbende van de software Unigraphics NX versie 3 beslag laten leggen. Dat geldt voor "computers waarvan zij vermoedt dat deze drager zijn van inbreukmakende software".

Het maakt volgens de rechter niet uit wie eigenaar is van de desbetreffende computers. De rechter zag de computers 'als gegevensdragers' van illegale versies van de Siemens-software.

Toestemming
Siemens had geen toestemming verleend voor het in bruikleen geven van de software door Rücker aan derden, zoals de Nederlandse ingenieursbedrijven. Daardoor kon Silver Aerospace zich niet beroepen op bruikleen.

Silver Aerospace maakt sinds 2005 deel uit van de Rücker-groep, maar dat doet er volgens de rechter niet toe, omdat ook Silver toestemming van Siemens nodig had.