Staatssecretaris Heemskerk is met 30 Nederlandse ondernemingen op handelsmissie in Panama en doet daar op NUzakelijk verslag van. 'Ik zie veel overeenkomsten tussen Nederland en Panama'.

‘Panama, espejo de Holanda’
Panama is de spiegel van Nederland. Tijdens deze missie zie ik veel gelijkenissen. Nederland is de toegangspoort tot Europa en Panama is een belangrijke transport-hub naar Latijns Amerika. De geografische posities van beide landen is niet het hele verhaal, we investeren beide in infrastructuur, kennis en werkgelegenheid. Beide landen zijn relatief klein en hebben tegelijkertijd een open economie en hechten sterk aan de voordelen van vrije handel.

Het land wil optimaal profiteren van zijn gunstige ligging. En dat willen wij ook. De enorme investeringen die gedaan worden om het kanaal te verbreden en uit te diepen, leveren niet alleen orders op voor Nederlandse bedrijven, maar ook waardevolle kennis die wij in Nederland misschien wel weer nodig gaan hebben. Nederland daarentegen biedt naast wereldklasse in maritieme techniek en logistiek ook een zeer hoog niveau van consultancy en projectmanagement.

PanamaInvest
Vandaag opende vice-minister van Buitenlandse Handel Arias PanamaInvest. PanamaInvest is een 'one-stop-shop' voor buitenlandse bedrijven en investeerders die in Panama willen investeren of zich in Panama willen vestigen. Naast een platform in Panama, beloofde vice-minister Arias ook dat er op korte termijn een platform in Nederland en in Singapore komt. Het platform geeft alle benodigde informatie over de voordelen van Panama’s strategische geografische positie en ondernemersklimaat, als springplank naar de Latijns Amerikaanse regio.

Philips en Heineken openden in 2009 hun regiokantoor in Panama. Bedrijven als Boskalis, Smit, Fugro, Verenigde Tankrederij hebben zich reeds in Panama gevestigd. Zij kunnen als geen ander aangeven wat het belang is van PanamaInvest voor een buitenlandse investeerder.

MVO
Een andere overeenkomst met Panama is de toenemende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Toen een Panamese delegatie in november 2009 in Nederland was, waren zij zeer geïnteresseerd in de manier waarom Nederland hiermee bezig is. MVO biedt Nederlandse bedrijven een kans om zich te onderscheiden in Panama. Nederland loopt hierin zelfs voorop.

Vice-minister Arias heeft daarom voorgesteld om de bouw van de nieuwe sluizen voor het Panama-kanaal als MVO-voorbeeldproject te gebruiken gericht op bescherming van milieu en goed werkgeverschap. Wij gingen een stap verder. Niet alleen Heerema en IV-groep, die betrokken zijn bij de bouw van de sluizen, ondertekenden deze MVO-intentie. Nagenoeg de hele delegatie ondertekenden een MVO-verklaring. Hiermee geven de Nederlandse bedrijven aan dat MVO een belangrijk onderdeel is bij de investeringen in Panama.

Panama, espejo de Holanda. Zowel doordat beide landen belangrijke toegangspoorten zijn en nog vele ambities hebben op het gebied van infrastructuur, kennis en werkgelegenheid. En ik ben blij te zien dat we elkaar ook spiegelen in de ambitie om betere een balans te vinden in People, Planet en Profit.