REYKJAVIK - De IJslandse minister van Economie heeft aanwijzingen dat het hulpprogramma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het land vertraging oploopt door het veto dat de president uitsprak over terugbetaling van geleende gelden aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk in het Icesave-schandaal.

Tegen persbureau Reuters zei minister Gylfi Magnusson woensdag dat de IJslandse regering ook nog ''ver weg'' is van een oplossing voor een nieuw akkoord om een referendum over de kwestie te kunnen voorkomen.

"Het is duidelijk dat de IJslandse regering alles doet om een vertraging van het IMF-programma te voorkomen, maar ik denk dat de kansen zich tegen ons keren'', aldus Magnusson, die wees op eerdere vertragingen vorig jaar als gevolg van het Icesave-drama.

''Ongelukkig genoeg zijn er indicaties dat iets dergelijks opnieuw gaat gebeuren.'' Magnusson voegde eraan toe dat een vertraging in de IMF-betalingen nadelige gevolgen heeft voor het economisch herstel van IJsland.

De IJslandse spaarbank Icesave ging ongeveer een jaar geleden ten onder. De bank had bijna 4 miljard euro aan spaargeld opgehaald in Groot-Brittannië en Nederland. De regeringen van deze landen schoten miljarden voor om gedupeerde spaarders van het omgevallen Icesave te compenseren.

Zie ook: dossier Icesave