AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag en woensdag in binnen- en buitenland invallen laten doen bij onderkomens van vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg.

Volgens het Bureau Ontnemingswetgeving van het OM is er tijdens de doorzoekingen voor miljoenen euro's beslag gelegd op zijn onroerend goed, voertuigen en kunst.

Het gaat onder meer om een groot landgoed in Maarssen, een penthouse in een Rotterdamse woontoren en diverse andere panden. Verder zijn ook een wijncollectie van de zakenman en diverse kunstvoorwerpen en schilderijen van onder meer Renoir, Van Dongen en Picasso afgepakt. De totale waarde van de inbeslagnames is volgens het OM op dit moment nog niet exact aan te geven.

Justitie wil met dit soort beslagen crimineel behaalde winsten terugvorderen. Ook moeten ze voorkomen dat verdachten dit vermogen buiten het bereik van justitie wegsluizen.

Gestript
De advocate van Paarlberg, Bénédicte Ficq, beaamt de invallen. Ze stelt dat haar cliënt volkomen ''gestript'' is. Er zijn namelijk beslagleggingen gedaan in zijn woningen in Nederland, Sint Maarten, Frankrijk en Portugal. ''Ook is zijn kantoor in Maarssen volledig ontmanteld'', vertelt de raadsvrouw.

Justitie is tot deze actie overgegaan, omdat het gerechtshof in Amsterdam in de afpersingszaak tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder heeft geoordeeld dat Paarlberg hem heeft geholpen met het witwassen van 17 miljoen euro.

''Volkomen bizar'', constateert ze. ''Want mijn cliënt heeft zich nog niet eens voor de rechter kunnen verdedigen.'' Dat proces gaat later overigens nog wel worden gevoerd.

Afgeperst
Het OM vermoedt dat het omstreden geld is afgeperst van de later geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ficq: ''Paarlberg is hiervoor nog niet eens veroordeeld. Hij wordt ten onrechte meegezogen in het Holleederproces.''

Paarlberg en Holleeder kenden elkaar volgens haar niet eens. De betrokkenheid van Paarlberg bij geld van Endstra was een hele andere, beweert Ficq. ''Het ging om een schuld van Endstra aan Paarlberg en dat kunnen we bewijzen.''

Spullen
Ze vindt de invallen en inbeslagnames daarom buiten alle proporties. Ficq gaat dan ook een kort geding aanspannen met de eis dat Paarlberg in ieder geval weer de beschikking over zijn spullen krijgt. Deze zaak wordt donderdag in de rechtbank in Utrecht behandeld.

Het OM heeft nu overigens ook beslag gelegd op een vordering van Willem Holleeder op Paarlberg.