AMSTERDAM - Een internationale standaard voor draadloos opladen is in aantocht. De eerste specificatie is binnen een half jaar rond, verwacht het Wireless Power Consortium.

Een officiële standaard stelt fabrikanten van mobiele telefoons, digitale camera’s en andere apparaten in staat compatibele producten op de markt te brengen. Dit is vooral opmerkelijk omdat hiermee een vergelijkbare standaard voor opladers-met-adapter op basis van micro-USB, die in 2010 eindelijk rond moet komen, bij voorbaat al achterhaald lijkt.

Draadloos opladen geeft gebruikers de mogelijkheid hun apparaten op te laden door ze simpelweg op een mat te leggen die is aangesloten op het stopcontact. De apparaten laden zichzelf vervolgens automatisch op, zonder dat ze fysiek, via een stekker, aangesloten hoeven te worden.

Dit jaar
Wanneer er daadwerkelijk gestandaardiseerde producten op de markt gaan verschijnen is nog maar de vraag. Het Wireless Power Consortium verwacht halverwege dit jaar met een eerste standaard te komen, zegt Menno Treffers, senior director standardization bij Philips en voorzitter van het consortium. “Ik eet mijn hoed op als het tegen die tijd niet rond is”, vertelde hij een groep leveranciers afgelopen vrijdag tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Het consortium heeft momenteel 27 leden, waaronder Nokia, RIM (BlackBerry), Philips, Sanyo, Samsung, Energizer en HP. Naast die elektronicaleveranciers bevinden zich onder de leden ook fabrikanten van componenten en technologie voor draadloze stroom, zoals Texas Instruments en Fulton Innovation.

Inductie
De standaard draait om een technologie die ‘elektromagnetische inductie’ wordt genoemd. Daarbij wordt stroom opgewekt in geleidende spoelen in een apparaat, door het in de nabijheid te plaatsen van vergelijkbare spoelen in een mat waar stroom doorheen loopt. De spoelen zijn klein genoeg om in bijvoorbeeld een Bluetooth headset te passen.

De standaard mikt op de levering van 5 Watt aan energie, wat voldoende is voor de meeste kleinere apparaten. Voor laptops en andere grotere apparatuur zal een aanvullende standaard nodig zijn. “Daar willen we zo snel mogelijk mee beginnen, maar op dit moment concentreren we ons eerst even hierop”, aldus Treffers.

Logo
Consumenten kunnen compatibele producten straks herkennen aan het 'Qi' logo van het consortium (spreek uit als ‘chi’, de Chinese term voor levenskracht). De eerste producten zullen waarschijnlijk nog worden geleverd met een eigen kleine laadmat. Als de technologie aanslaat, komen er waarschijnlijk aparte, grotere matten op de markt die in staat zijn meerdere apparaten tegelijk op te laden.

Op dit moment zijn er al verschillende apparaten op de markt die gebruik maken van draadloos opladen. De Oral-B elektrische tandenborstels gebruiken de techniek al jaren, Nintendo heeft kortgeleden een oplader voor Wii game controllers uitgebracht die de techniek gebruikt, Dell heeft een zakelijke Latitude Z laptop die zichzelf oplaadt als hij op zijn voetstuk wordt gelegd en Powermat levert al oplossingen voor bestaande mobiele telefoons en andere apparaten.

Bosch heeft onlangs nog elektrisch gereedschap gepresenteerd dat zichzelf oplaadt als het op de werkbank wordt geplaatst. Daarnaast heeft de Palm Pre-smartphone een 'oplaadsteen', hoewel dat een extra is en niet de standaardoplaadmethode.

Standaard
Toch is de verwachting dat de techniek pas doorbreekt als er een standaard wordt neergezet die compatibiliteit garandeert. Zodat een mobiele telefoon telefoon ook oplaadt als die op een werkbank wordt gelegd, in plaats van dat het apparaat direct doorbrandt. Tot het zover is, zullen sommige leveranciers geen nieuwe producten meer uitbrengen.

“We stoppen er even mee totdat de standaard is geaccepteerd”, zegt Serge Taylor, brand manager voor op- en herlaadbare systemen bij Energizer. Zodra de standaard is aangenomen, komt Energizer met een mat waarmee maximaal twee apparaten gelijktijdig worden opgeladen, voor zo’n 100 dollar. Ook oplaadmatten voor iPhones en Blackberry’s zijn in de maak, aldus Taylor.

De standaardisatie verloopt overigens niet zonder slag of stoot. Powermat, een van de grootste bedrijven in draadloze stroomvoorzieningen, is bijvoorbeeld geen lid van het consortium. Het verkoopt op dit moment al producten die eigen technologie gebruiken. Treffers erkent dat dat verwarring kan veroorzaken in de markt. Ook enkele leveranciers van populaire gadgets ontbreken nog, waaronder Apple. “Ik heb nog niets van ze gehoord”, aldus Treffers.

Huiverig
Hij geeft toe dat het publiek huiverig is over de veiligheid van het concept. Dit ondanks de verzekeringen van leveranciers dat dergelijke zorgen ongegrond zijn, en het feit dat er vooralsnog geen grote problemen zijn geconstateerd met de producten die nu al op de markt zijn. Het consortium hoopt dat wet- en regelgevers de producten zullen aanmerken als ‘huishoudelijke apparaten’ en daarmee zullen instaan voor hun veiligheid.

Het consortium moet ook nog testprocedures in het leven roepen om producten te certificeren. Tot nu toe durft geen enkel lid of woordvoerder van het consortium uitspraken te doen over de datum waarop de eerste gecertificeerde producten op de markt verschijnen.

Snel
Toch lijken de leveranciers maar al te bereid snel met deze producten op de markt te komen. De ondernemingen die nu al oplaadapparatuur leveren die volgens een soortgelijk principe werkt, geven aan dat opladen even snel gaat als via de bekende adapters. Jammer is wel dat het proces niet bijster efficiënt is: de technologie die nu gestandaardiseerd wordt is volgens Treffers ongeveer 70 procent efficiënt, waarmee het nou niet bepaald een ‘groene’ oplossing is.

Daar staat tegenover dat de oplaadmatten zullen herkennen dat een apparaat volledig geladen is, en vervolgens automatisch overschakelen op een standby-stand, die slechts een minimale hoeveelheid energie gebruikt. Volgens Treffers gaat het dan over energieverbruik in de orde van grootte van “enkele micro-Watts”.

Magie
“We verkopen dit niet als een oplossing voor de opwarming van de aarde”, zegt Treffers. “De aantrekkelijkheid zit hem vooral in de magie.” De standaard zal wel voldoen aan alle wet- en regelgeving rond efficiënt energieverbruik, en de groep zal zeker proberen ook de richtlijnen van Energy Star te halen. Uiteraard staat het leveranciers vrij om binnen de standaard door te ontwikkelen om het energieverbruik verder terug te dringen.

Treffers is eerder betrokken geweest bij het standaardisatieproces rond Blu-ray, waaraan jarenlang is gewerkt. Volgens hem heeft hij van dat proces geleerd, en is hij vastbesloten dit standaardisatieproces vlotter te laten verlopen. “Als we deze standaard rond krijgen, is dat heel gunstig voor de acceptatie in de markt”, zegt hij. “Anders blijft draadloze stroom toch iets voor geeks en heel specifieke toepassingen.”