AMSTERDAM - Communicatie moet duizend keer duurzamer worden dan nu het geval is. Dat is het doel van de organisatie Green Touch waarvoor verschillende telecomaanbieders, overheden, telefoonfabrikanten en universiteiten op initiatief van ict-onderzoeksbureau Bell Labs hun krachten bundelen.

Het consortium wil nieuwe duurzame technologieën ontwikkelen om de reductie te bewerkstelligen. Binnen vijf jaar wil Green Touch een alternatieve architectuur voor ict-netwerken presenteren.

Onder meer de Amerikaanse telecomaanbieder AT & T, China Mobile en het Massachusetts Institute of Technology’s hebben zich bij Green Touch aangesloten.

Efficiënter
Vooral het energieverbruik van breedbandverbindingen neemt de laatste jaren erorm toe. Uit onderzoek van Bell Labs blijkt dat de ict/netwerken in potentie tienduizend keer efficiënter zouden kunnen werken dan nu het geval is.

Als het consortium erin slaagt het energieverbruik voor communicatiedoeleinden in deze mate verminderen, betekent dat dat alle communicatienetwerken, waaronder ook het internet, drie jaar nodig hebben om net zoveel energie te verbruiken als nu op een dag wordt verbruikt.