NEW YORK - Raj Rajaratnam, de hoofdverdachte in een omvangrijke Amerikaanse fraudezaak, blijft op vrije voeten. Een rechter in New York besloot dinsdag (Amerikaanse tijd) zijn vrijlating op borgtocht in stand te houden.

Amerikaanse aanklagers hadden de rechter gevraagd Rajaratnam vast te zetten. Zij zijn van plan een aantal extra aanklachten tegen hem naar voren te brengen en zeiden dat dat detentie rechtvaardigt.

De verdachte had zelf gevraagd om een verlaging van zijn borgsom van 100 miljoen dollar naar 20 miljoen dollar. Aan dat verzoek gaf de rechter geen gehoor.

Voorkennis
De zaak, die gaat over handel met voorkennis, kwam in oktober aan het licht. Inclusief Rajaratnam worden 21 mensen voor de rechter gebracht. Slechts een deel van hen komt voor de strafrechter.

Het zou gaan om de grootste zaak van handel met voorkennis ooit in de Verenigde Staten. Bij de zaak zijn medewerkers van grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Intel en IBM, betrokken.

Galleon
Investeringsfonds Galleon, waarvan Rajaratnam de oprichter is, was volgens aanklagers het middelpunt van de fraude. Rajaratnam zou hebben betaald voor vertrouwelijke, koersgevoelige informatie. De aanklager stelde onlangs dat Rajaratnam met deze praktijk 41 miljoen euro aan winsten heeft binnengehaald.

De miljardair van Sri Lankese komaf stelt dat hij onschuldig is. Zijn advocaat heeft de rechter verzocht om opnames van gesprekken die de overheid heeft afgeluisterd, niet toe te staan als bewijs.