DEN HAAG - Het vervoer van passagiers en vracht via de Nederlandse luchthavens was ook in het derde kwartaal van 2009 lager dan een jaar eerder. De daling is echter minder groot dan in het eerste en tweede kwartaal.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het derde kwartaal zijn in totaal 14 miljoen passagiers vervoerd. Dat is 6 procent minder dan een jaar eerder.

In het eerste en tweede kwartaal liep het aantal passagiers nog terug met respectievelijk 13 en 10 procent. Alleen de luchthaven Eindhoven kende in het derde kwartaal een groei van 9 procent.

Vracht
De luchthavens verwerkten in het derde kwartaal bijna 340.000 ton aan vracht. Dat is fors lager (min 15 procent) dan een jaar eerder. In de eerste twee kwartalen bedroeg de krimp nog meer dan een kwart.

Vooral het transport naar de belangrijkste luchtvrachtpartner China kromp sterk, met 11 procent in het derde kwartaal. In het eerste kwartaal was de daling zelfs 43 procent. Het luchtvervoer zit door de economische crisis al sinds het derde kwartaal van 2008 in een dip.