BRUSSEL - De socialistische fractie in het Europarlement heeft ernstige zorgen over de kandidaat-commissaris voor Belastingen en Fraudebestrijding, de Litouwer Algirdas Semeta.

Bij een hoorzitting wist hij geen enkel detail te geven hoe hij de vele misstanden bij de EU-uitgaven wil bestrijden, stelde de fractie dinsdag.

De christendemocraten hebben een oordeel over Semeta nog uitgesteld. ''Hij bungelt nog'', oordeelde Esther De Lange (CDA) over haar partijgenoot. ''Het was een mager optreden.''

Voorstel
De Lange vond het wel positief dat Semeta een voorstel wil indienen dat EU-landen verantwoordelijk maakt voor de EU-uitgaven in hun land, hoewel de Litouwer daar later minder stellig in was.

Het parlement toonde zich dinsdag wel zeer tevreden over de Tsjechische kandidaat-commissaris Stefan Füle (Uitbreiding EU). Hij wist veel feiten.

Füle antwoordde Barry Madlener (PVV) dat hij afstand nam van zijn communistisch verleden. Hij deelde de mening van Bas Belder (SGP) dat Turkije de godsdienstvrijheid meer moet respecteren.