UTRECHT - Toerisme is nu goed voor 8,5 procent (ongeveer 20 miljard euro) van het totale inkomen van Zuid-Afrika en dat moet binnen vijf jaar minstens 10 procent zijn.

Dat zei de Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme, Martinus van Schalkwijk, dinsdag op de Vakantiebeurs, waar hij was ter promotie van zijn land in aanloop naar het WK. Toerisme is nu al de snelst groeiende sector in het land.

Nederlanders moeten een grote rol spelen in de ambities van Zuid-Afrika. Vorig jaar bezochten 130.000 Nederlanders het land, waarmee Nederland wat het inkomend toerisme betreft het vierde land is.

Uit onderzoek komt naar voren dat een kwart miljoen Nederlanders overwegen Zuid-Afrika te bezoeken. Tijdens het WK rekent het land op zeven- tot tienduizend Oranjefans.

Uitdaging
In totaal verwacht het land ongeveer 450.000 buitenlandse bezoekers tijdens het WK. ''De grootste uitdaging wordt de mensen op de dagen van de wedstrijden te verplaatsen'', zei Van Schalkwijk. ''Er bestaat geen stad die alle mensen kan herbergen op de dag van een wedstrijd.''

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft 2,8 miljard euro geïnvesteerd in onder meer infrastructuur en stadions voor het WK. Het bedrijfsleven heeft nog eens 2 miljard euro gestoken in nieuwe hotels en het verbeteren van bestaande. ''We hebben niet te veel extra hotels laten bouwen, je moet niks bouwen wat je erna niet meer kunt gebruiken'', aldus Van Schalkwijk.

Volgens de minister is er nu voldoende capaciteit, alhoewel de kamers in vier- en vijfsterrenhotels inmiddels goeddeels vergeven zijn aan de internationale voetbalbond FIFA.

Krugerpark
Ook in de populaire parken zoals het Krugerpark zit alles al bijna vol. ''Zo'n 80 tot 90 procent is geboekt.''

Van Schalkwijk verwacht dat het WK het zuidelijkste Afrikaanse land in juni en juli 1,6 miljard euro aan inkomsten oplevert. ''Het is moeilijk te voorspellen wat het voor de langere termijn oplevert. Maar de investeringen zijn hoe dan ook elke cent waard. We verwachten nadat het WK goed is verlopen, meer evenementen en bijvoorbeeld ook congressen.''

De investeringen van nu geven het land een voorsprong op de rest van het continent.

Aanslag
De veiligheid is volgens Van Schalkwijk voor zover dat kan onder controle. Mensen moeten zich vooral niet bang laten maken door wat er in andere Afrikaanse landen gebeurt, zoals vorige week in Angola. ''Als er aan aanslag plaatsvindt in Kazachstan, zeggen wij ook niet dat we Berlijn moeten mijden.''

De grootste zorg voor Van Schalkwijk voor het WK is vreemd genoeg het weer. ''Het is bij ons dan winter. Meestal betekent dat tussen de 15 en 25 graden, maar het kan ook zomaar een paar graden kouder zijn.''