AMSTERDAM - Elektronicaconcern Sony wil nog dit jaar uitgezonden Nederlandse tv-programma's gaan aanbieden op zijn tv's. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag.

Het bedrijf overlegt momenteel 'dagelijks' met de publieke omroep en de andere twee grote tv-maatschappijen RTL en SBS om hun 'uitzending gemist'-diensten, in 'hd-formaat', toegankelijk te maken op zijn televisies. "Als het even kan lanceren we deze functionaliteit nog voor het WK dit jaar", aldus de zegsman.

Apps
Sony is straks niet de enige met internet-tv's, erkent hij. Zo maakte Samsung afgelopen week bekend zijn tv's te gaan voorzien van een heuse 'app store', waar extra software kan worden gedownload ('widgets'), waaronder een RTL Gemist-widget."Maar wij hebben ook nog een grote bibliotheek met eigen films en muziek", zegt de woordvoerder.

Op de elektronicabeurs CES in Las Vegas werd afgelopen week een voorproefje gegeven van de nieuwe dienst, onder de naam 'Qriosity'. Of de dienst in Europa ook zo zal heten wil de woordvoerder nog niet bevestigen; voorlopig heet de dienst nog 'Bravia Internet TV'. In Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Groot-Brittannië sloot Sony al deals met omroepen om kijkers uitzendingen te kunnen laten terugkijken.

Vooral onder jongeren zijn diensten als Uitzending Gemist populair, zo berichtte Stichting Kijkonderzoek onlangs. Bijna veertig procent van de 13- tot 34-jarigen kijkt programma's online terug. Gemiddeld geldt dit voor een op de drie Nederlanders.