REYKJAVIK - De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir overweegt de omstreden Icesavewet in te trekken en de onderhandelingen met het IJslandse parlement en de regeringen van Nederland en Groot-Brittannië te heropenen.

Dat bevestigde een woordvoerder van de premier dinsdag. Met een nieuw akkoord hoopt ze een referendum over de Icesavekwestie te kunnen vermijden.

Erg optimistisch over haar kansen is ze echter niet. ''Ze heeft niet veel hoop dat de zaken nog veranderen. Maar tegelijkertijd is het de moeite waard om nog een laatste poging te doen, om te zien of we iets los kunnen maken'', aldus de woordvoerder.

President
Doordat de IJslandse president Olafur Ragnar Grimmson vorige week weigerde de wet voor de terugbetaling van de Icesaveleningen aan Nederland en Groot-Brittannië te ondertekenen, is een referendum over de wet noodzakelijk geworden.

Die volksraadpleging wordt voor 6 maart gehouden. Afgelopen weekeinde bleek uit een peiling van de IJslandse krant Frettabladid dat ruim zes op de tien IJslanders tegen de wet willen stemmen.

Volgens een politiek adviseur van de premier kan de regering een referendum voorkomen door de wetgeving hierover aan te passen. Daarvoor moet er echter wel een concrete toezegging van het parlement, de Nederlanders en de Britten liggen om weer rond de tafel te gaan zitten, voegde hij eraan toe.

Zie ook: dossier Icesave