UTRECHT - Het afgelopen jaar hebben ruim 62.000 Nederlanders een cruise gemaakt. Dat is een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Van 2007 op 2008 groeide het aantal Nederlanders dat een cruise maakte nog met 44 procent. Maar naarmate de groep cruisende Nederlanders groeit, worden de groeipercentages kleiner.

''Een groei van bijna 30 procent in een toeristische markt die krimpt is evengoed prachtig'', zegt vicevoorzitter Nico Bleichrodt van de DCC.

2010
Voor 2010 zijn de verwachtingen ook hooggespannen. ''Er komt heel veel capaciteit bij en de schepen worden groter'', aldus Bleichrodt. Wanneer de schepen groter worden, wordt de exploitatie efficiënter wat leidt tot lagere kosten en dus prijzen.

''We verwachten weer een substantiële groei.'' In 2010 komen er ruim 25.000 bedden bij met de nieuwe schepen die in de vaart gebracht worden.

Schepen
Steeds meer cruiserederijen kiezen ervoor om hun schepen vanuit Europa te laten vertrekken in plaats van vanuit de VS, wat ook extra vraag vanuit Nederland genereert.

Bij Nederlanders waren cruises op het westelijke Middellandse Zeegebied, waarbij steden als Cannes, Rome en Barcelona aangedaan worden verreweg het populairst. Ongeveer 13.000 mensen kozen voor een cruise in dat gebied.

Cruises in het Caraïbisch gebied staan op de tweede plaats, gevolgd door cruises naar het oostelijke Middellandse Zeegebied met bezoeken aan steden als Venetië en Athene.