AMSTERDAM - Microsoft heeft excuses aangeboden voor de problemen met de online licentieregistratietool. Sinds een maand is registratie voor sommige resellers welhaast onmogelijk.

 

Resellers hebben al een maand problemen met het online registreren van licenties van klanten. In een blogbericht op de Microsoft SMB Community Blog biedt Eric Ligman, verantwoordelijk voor de wereldwijde partnertevredenheid, zijn excuses aan voor de problemen met het Volume Licensing Service Center.

Hij laat tussen de regels door weten dat het mogelijk de drie ‘verbeteringen’ die Microsoft in december heeft aangebracht in het online registratieproces de oorzaken zijn van de problemen.

Toestemming
Een van die veranderingen is dat zakelijke eindklanten expliciet toestemming moeten geven dat een reseller namens de klant mag handelen op de site. Microsoft heeft dat ingevoerd om de eindklanten ervan bewust te maken dat ondanks dat zij alles overlaten aan de reseller, zij nog steeds juridisch eindverantwoordelijk zijn ten aanzien van de voorwaarden in de licentie.

Andere problemen zijn er met het opnieuw invoeren van emailadressen ter verificatie van de gebruikers en het nieuwe gebruik van een LiveID, waar onbekende problemen mee zijn gerezen. Microsoft zegt alle problemen per klant te willen oplossen en dat blijkt een tijdrovende zaak, zegt Ligman. Een andere oplossing ziet hij niet.

Deze week maakt Microsoft ook bekend de licentieproblematiek bij het huren en leasen van computers te versimpelen. In plaats van het dure SPLA is er nu de Rental Rights Licence, dat geldt vanaf 1 januari dit jaar. Er zijn licentievormen voor Office Professional Plus 2007, Office Standard 2007 en Windows.

Complex
Tot nu toe moesten organisaties een licentie afsluiten via het Service Provider Licence Agreement (SPLA), dat veel te complex is voor deze vormen van lease of huur. Ook is die constructie kostbaar. Om de nieuwe licentievorm te promoten, is er in het eerste half jaar een korting van 30 procent.

Het huren of leasen van een Windows-versie kost nu eenmalig 23 dollar en zal per 1 juli 32 dollar kosten. De prijs voor Office Pro Plus is 58 dollar (dadelijk 83 dollar) en Office Standard 45 dollar (64 dollar).

Het huren of leasen van computers met Windows en Office gebeurt bijvoorbeeld door internetcafé’s en business centers in hotels en vliegvelden. Ook bedrijven die PC’s leasen kunnen onder voorwaarden gebruik maken van de licentievormen. Het snel inhuren van computers tijdens piekmomenten wordt er tevens mee vereenvoudigd.