AMSTERDAM - Beleggingsadviseur Geert Schaaij is door brancheorganisatie DSI voor drie jaar geschorst wegens oneerlijke aandelentransacties. De straf komt erop neer dat hem een kwaliteitsstempel wordt ontnomen.

Gedurende drie jaar staat bij zijn naam in het openbaar register van DSI dat hij geschorst is. Schaaij kwam in opspraak door zijn optredens in het televisieprogramma Business Class van ondernemer Harry Mens.

De beursexpert liet volgens DSI klanten en medewerkers van het bedrijf International Assets, waarvan hij commercieel directeur was, van tevoren posities innemen op fondsen die hij op zondagochtend positief zou bespreken in het televisieprogramma. Ook zou hij in ieder geval een keer zelf vóór de uitzending aandelen hebben ingekocht van een fonds dat hij ging bespreken.

Schaaij
De tuchtcommissie van DSI oordeelde eerder vorig jaar al dat Schaaij hiermee een ''ernstige overtreding van de normen van deskundigheid en integriteit'' had begaan en schorste hem voor drie jaar.

Schaaij, die in 2006 zijn functie bij International Assets neerlegde en sindsdien voor zichzelf werkt, ging tegen deze uitspraak in beroep. De straf werd eind december echter bekrachtigd door de beroepscommissie, zo meldde DSI dinsdag.