WAGENINGEN - Zorgverzekeraar Menzis heeft voor het eerst sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 winst geboekt.

Het bedrijf meldde dinsdag een positief beleggingsresultaat van 60 miljoen euro te hebben behaald. Ook met basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen werd geld verdiend, zei een woordvoerder.

Het positieve financiële resultaat compenseert de verliezen die sinds de invoering van de basisverzekering werden geleden, aldus Menzis. Vooral op basisverzekeringen moesten zorgverzekeraars de eerste jaren veel toeleggen. In 2008 kwamen daar ook stevige beleggingsverliezen bij.

Prijsvechter
Menzis zag het aantal klanten vorig jaar met 40.000 groeien tot bijna 2,1 miljoen. Vooral de prijsvechter AnderZorg, onderdeel van het Menzisconcern, was in trek. Daar steeg het aantal klanten van 92.000 naar 129.000.

Volgens de woordvoerder van Menzis waren er vorig jaar meer ''prijsbewuste shoppers''. AnderZorg profileert zich met een lage premie. Menzis houdt de kosten laag door het contact met klanten veelal via internet te laten verlopen. Zo kunnen klanten via Twitter, e-mail of chatkanalen vragen stellen.

Menzis maakt waarschijnlijk in april zijn definitieve jaarcijfers bekend. De winst wordt toegevoegd aan de reserves.