Het jaar is net begonnen dus het is de hoogste tijd om eens te kijken naar wat we in 2010 kunnen gaan verwachten. Bij het samenstellen van deze top ben ik uitgegaan van zaken die onontkoombaar zijn.

Door Wim Groenendaal | Logica

Kostenreductie staat bij vrijwel alle analisten op de eerste plaats. Gezien het feit dat personele kosten een niet onaanzienlijk deel uitmaken van de operationele kosten, is het de algemene verwachting dat flexibele bemensing in 2010 sterk zal groeien, bij grote bedrijven is het de verwachting dat zo’n 25 procent van de banen naar lage lonen landen zal gaan of zal worden ingevuld op contractbasis. De belangrijkste reden voor kostenreductie is het nog steeds stagneren van de economie.

Investeren
Een nieuwe golf van overheidsreguleringen zullen organisaties dwingen te investeren in IT-oplossingen. Deze aankomende reguleringen hebben betrekking op verschillende zaken zoals privacy wetgeving, milieu, energie verbruik, afval en op den duur ook software en diensten. Om een idee te geven: er zijn alleen al zo’n 12 Europese wetten die betrekking hebben op IT security. Daarnaast is het zo dat er ook wetten zijn die per land verschillen. Dit maakt een correcte uitvoering voor bedrijven die opereren in meerdere landen nog lastiger.

Pensioen
In 2010, zullen er voor elke werknemer die in dienst komt, er drie met pensioen gaan. Dit zal leiden tot een verhoogde aandacht voor continuïteit binnen de IT afdeling. Door het tekort aan de juiste kennis en kunde zullen organisaties aan meer risico’s komen bloot te staan met betrekking tot hun mainframe en legacy applicaties. Dit alles gaat leiden tot meer initiatieven op het gebied van applicatie modernisering, platform migratie en het behouden van schaarse talenten.

De groei van informatie die binnen organisaties wordt opgeslagen groeit in een duizelingwekkend tempo, volgens analisten met 200 to 365 procent per jaar. Aangezien het overgrote deel hiervan ongestructureerd is, zal de vraag naar het kunnen analyseren van deze ongestructureerde informatie sterk toenemen.

Bovendien is het logisch om aan te nemen dat bedrijven ook meer zullen gaan kijken naar de beschikbare methoden van opslag. Immers, kostenreductie was ook een prioriteit en als zodanig wordt het implementeren van een opslagstructuur die bestaat uit meerdere lagen (Information Lifecycle Management) een interessante en kosteneffectieve optie.

Effectiviteit
De effectiviteit van een organisatie is veelal afhankelijk van de effectiviteit van de IT-afdeling. De vier voorgaande prioriteiten vereisen een flexibele en lenige IT organisatie (en infrastructuur). Dit besef zal gaan leiden tot een verhoogde adoptie van in elk geval twee elementen die dit mogelijk moeten gaan maken: virtualisatie en service oriëntatie.

Samenvattend zijn de volgende kernwoorden van belang voor 2010: kostenreductie, wetgeving, modernisering, gegevensopslag en effectiviteit. En zonder die laatste wordt de rest een vervelende opgave.

Wim Groenendaal is Principal IT Consultant bij Logica Management Consulting