AMSTERDAM - Nederlandse ondernemers zijn optimistischer over hun economische vooruitzichten dan hun soortgenoten elders in de Europese Unie. Dat blijkt uit de jaarlijkse International Business Report van adviesorganisatie Grant Thornton.

De optimisme-/pessimisme index voor Nederland is gestegen van een dieptepunt van -37 procent vorig jaar naar een plus van 16 procent in 2010, een vooruitgang van 53 procentpunten. In de EU steeg de balans van -38 procent naar 7 procent.

De Europese Unie is het minst optimistisch van alle handelsblokken. In Azië en Latijns-Amerika heerst het meeste vertrouwen over de economische vooruitzichten.

Japan
Wereldwijd is de index geklommen naar 24 procent, een stijging van 40 procentpunten. Japan is voor het vierde opeenvolgende jaar het meest pessimistische land van de 36 onderzochte landen. Andere Aziatische landen, zoals India, Australië en Vietnam, zijn wel heel optimistisch gestemd.

Het Europese midden- en kleinbedrijf is in afwachting van de wereldwijde verbetering van de economie vooral gericht op nieuwe producten en diensten en nieuwe doelmarkten. Ook de vaardigheden van eigen medewerkers worden onder de loep genomen.

Onderzoek
"Het Nederlandse bedrijfsleven hecht veel waarde aan onderzoek en ontwikkeling en scholing", stelt Frank Ponsioen van Grant Thornton Nederland. "Het MKB vraagt met name bankkrediet aan voor innovatieve en duurzame toepassingen."

Nederland zou vooral profiteren van de oplevende Duitse economie. De groei in Nederland zal volgens de onderzoekers echter aan banden gelegd worden door bescheiden consumptieve bestedingen en bevroren investeringen.