AMSTERDAM - Het aantal valse eurobiljetten dat het afgelopen jaar in Nederland is onderschept, is gestegen met 11 procent ten opzichte van 2008. In 2009 zijn 54.949 valse biljetten onderschept, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) maandag bekend.

In totaal werden wereldwijd het afgelopen jaar 860.000 valse eurobiljetten aangetroffen, aldus de Europese Centrale Bank (ECB) maandag. Dat is ongeveer 29 procent meer dan in 2008.

Volgens de ECB blijft het aantal vervalsingen daarmee laag vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop. Dat waren er in de tweede helft van 2009 gemiddeld 12,8 miljard.

Lage cijfers
Ook voor Nederland gaat het procentueel om lage cijfers. Het precieze aantal echte eurobiljetten in omloop in Nederland is niet bekend.

Het grotere aantal valse eurobiljetten houdt geen gelijke tred met de valse euromunten. Daarvan zijn er vorig jaar 12 procent minder aangetroffen.

De daling tot 172.100 valse munten kwam grotendeels doordat er minder valse 2-euromunten aan het licht zijn gekomen. Daarentegen zijn er steeds meer nagemaakte exemplaren van 50 cent en 1 euro.

Trend
Een trend is daarbij dat de valse munten vaker worden ontdekt in landen buiten de EU, vooral Montenegro, Kroatië en Turkije.

De Europese Commissie, die de cijfers over de munten maandag meldde, wijst er eveneens op dat het aantal valse exemplaren slechts een minieme fractie vormt van de circa 15 miljard euromunten die in omloop zijn.