De Duitse minister van Justitie is ongemeen fel over de ambities van internetbedrijf Google en dreigt met wettelijke beperkingen. "Google wordt een reuzenmonopolie, net als Microsoft."

Dat zegt minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger in een vraaggesprek met het weekblad Der Spiegel. Ze is uiterst kritisch over de privacyconsequenties van Google Street View en Google Earth. Deze diensten "rechtvaardigen absoluut verder justitieel onderzoek."

"Ik stoor me aan dat vooruitlopen, die grootheidswaanzin, die zie ik ook bij het Google Books-project," fulmineert Leutheusser-Schnarrenberger in Der Spiegel. Volgens haar ontwikkelt Google zich tot een gigantisch monopolie, "net als Microsoft".

Transparantie
Ze wil niet meteen zaken gaan verbieden, maar hekelt de dataverzamelwoede en het gebrek aan transparantie bij Google. Die transparantie "is een plicht van zulke bedrijven, maar er moet nog veel aan verbeteren." Als dit niet snel gebeurt, dan zal wetgeving nodig zijn, dreigt de minister.

Google ligt in meer en meer landen onder vuur. In de Verenigde Staten zijn steeds meer mededingingszorgen, Frankrijk ziet Google vooral als contentparasiet en in Duitsland (en Zwitserland) spelen bovenal privacyzorgen. Vooral Street View is omstreden gebleken en Google heeft de dienst meermaals moeten aanpassen om betere anonimiteit te waarborgen.