AMSTERDAM - De Chinese export kende in december een ongekende groei waarmee het Aziatische land Duitsland als ‘s werelds grootste exporteur van de troon stootte. Dat melden Amerikaanse media zondag.

De stijging van export en import in China in december overtrof alle verwachtingen. De cijfers tonen wederom aan dat China in opkomst is als economische grootmacht.. China speelt met deze groei een belangrijke rol in het wereldwijde economisch herstel.

Analisten
De export steeg in 2009 met 17,7 procent. Een veel grotere stijging dan de door analisten voorspelde 4 procent. De import van het Aziatische land steeg met 55,9 procent, meer dan de verwachte 31 procent.

De uitvoer van China kwam tot en met november vorig jaar uit op 1,07 biljoen dollar (743 miljard euro). Concurrent Duitsland exporteerde 1,05 biljoen dollar over dezelfde periode.

Saldo
Door de grotere stijging van de import ten opzichte van de export daalde in december opnieuw het exportsaldo. Dit bedroeg in december 2008 nog 39 miljard en daalde in de loop van 2009 naar 18,4 miljard in december.

Het lag al geruime tijd in de lijn der verwachting dat Duitsland zijn plaats als ’s werelds grootste exporteur zou kwijtraken. China, als exporteur van schoenen, speelgoed en ‘low-tech’ goederen is in tijden van crisis populairder dan de geavanceerde producten die Duitsland exporteert.

VS
China ging in 2009 ook de Verenigde Staten voorbij als grootste autoproducent en is op weg om Japan te passeren als tweede grootste economie ter wereld.

Ook Zuid-Korea en Taiwan beleefde een succesvolle decembermaand met een exportgroei van 46,9 en 33,7 procent.