AMSTERDAM - Google heeft in de VS een licentie aangevraagd om op grote schaal elektriciteit te kunnen kopen én verkopen. Vooralsnog gaat het om inkoop voor het energieslurpende serverpark.

Via een dochteronderneming, Google Energy, heeft de internetreus zich aangemeld bij de Federal Energy Regulatory Commission, ontdekte CNET deze week.

Plannen
Google zegt dat het geen specifiek plannen heeft om een energiehandelaar te worden. Primaire doel is vooralsnog om meer mogelijkheden te hebben om duurzame energie in te kopen voor de eigen datacenters.

"We willen de mogelijkheid hebben om met duurzame energie ons eigen energieverbruik te compenseren", zegt een woordvoerder van Google tegen CNET. Het is Google's doelstelling om CO2-neutraal te worden, aldus de zegsman

Duurzaam
Google was al een actieve voorstander van duurzame energie. De internetreus investeert in de thermische zonnecentrales eSolar en BrightSolar.

Daarnaast werkt het bedrijf aan een goedkopere en efficiënte zonnespiegeltechnologie, heeft zonnepanelen om het dak van het hoofdkantoor en probeert zoveel mogelijk eigen personeel in een hybride auto te krijgen. Ook ontwikkelt Google software om je energieverbruik thuis te meten.