AMSTERDAM - Steeds meer klanten komen niet door audits heen van softwareleveranciers, omdat de vendors steeds meer regels stellen aan licentiegebruik. Dat constateert onderzoeksbureau Forrester.

Leveranciers voeren steeds meer audits uit naar illegaal gebruik van software door eindklanten en naar illegale installaties en levering door resellers. Soms gebeurt dat onder de vlag van de bekende BSA, maar meer en meer ook op eigen titel. Maar volgens Forrester hebben softwareleveranciers hierin een dubbele agenda.

Niet alleen wordt alles ondersteboven gegooid om maar de kleinste ''overtreding'' te vinden, tevens worden de eisen die de leveranciers aan licentiegebruik steeds zwaarder bijgesteld, zodat het steeds moeilijker wordt om niet in overtreding te zijn.

Omzet
"De licentiecontroleteams van de leveranciers zijn getraind in het herkennen van kansen op meer omzet, varierend van waarlijk buitensporig overgebruik tot discutabele interpretaties van contractvoorwaarden", staat in een rapport dat Forrester over de materie heeft uitgebracht.

"Geen enkele eindklant moet te veel vertrouwen hebben als er een bericht binnen komt dat hun bedrijf binnenkort wordt bezocht voor een audit."

Virtualisatie
Om de omzetten op te krikken verbreden en verdiepen de leveranciers de licentievoorwaarden 'on the fly'. Zo kunnen eindklanten en resellers verrast worden door nieuwe implicaties van virtualisatie, thuiswerkplekken, mobiel gebruik en multiplexing, "Als de controleurs eenmaal een 'probleem' hebben gevonden, wordt het hele auditprocess onomkeerbaar", zegt Duncan Jones, analist bij Forrester.

Hij adviseert bedrijven die onderworpen worden aan een audit om snel met de system integrator of reseller eigen audits te doen om te zorgen dat er geen 'eerste probleem' wordt gevonden.

Het rapport, Surviving a Software License Audit, zegt dat het aantal audits met grote snelheid toeneemt door het succes van de onderzoeken naar illegale software door de BSA. Dat succes is overigens relatief, zo bleek een tijd geleden. In Nederland is de organisatie zeer inefficiënt.