DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) bevestigde vrijdag dat hij AlixPartners heeft benoemd om de ontmanteling van Saab te begeleiden. GM heeft de autoriteiten in Zweden daarvan op de hoogte gesteld, meldde het bedrijf.

Tot donderdagavond konden belangstellenden een bod uitbrengen op het Zweedse automerk Saab. Dat heeft de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker in ieder geval gedaan.

Aandeelhouders
Volgens GM is het in Zweden gebruikelijk om een externe partij aan te stellen om een dergelijke ontmanteling te begeleiden. "Dat is in het belang van de aandeelhouders", aldus GM in een verklaring. GM stelt verder dat de ontmanteling naar verwachting enkele maanden in beslag zal nemen en ervoor zorgt dat werknemers, dealers en leveranciers beschermd worden.

GM bevestigde ook dat het verschillende biedingen op Saab heeft ontvangen en dat het bedrijf bezig is "deze voorstellen te evalueren". Volgens GM staat de benoeming van AlixPartners daar los van.

Onverantwoordelijk
De Zweedse vakbond IF Metall liet eerder zijn ongenoegen blijken over de gang van zaken. "Het is erg onverantwoordelijk van GM om tegelijkertijd twee verschillende kanten op te gaan: zowel een verkoop als een liquidatie", aldus voorzitter Stefan Lofven.

Al het nieuws rond Saab