MADRID - De Luxemburger Jean-Claude Juncker zal hoogstwaarschijnlijk nog eens 2,5 jaar de vergaderingen van de ministers van Financiën van de zestien eurolanden leiden.

Hij is tot dusver de enige kandidaat, meldde minister Elena Salgado (Economische Zaken) van huidig EU-voorzitter Spanje vrijdag.

De ministers van Financiën beslissen 18 januari tijdens beraad in Brussel. De ministers van Financiën van de landen met de euro komen maandelijks bijeen. Ze doen daar elkaar aanbevelingen over hun beleid. Mogelijk worden dat in de nabije toekomst dwingende opdrachten, waaraan zelfs straffen zijn verbonden.

Premier
Juncker (55) is sinds 1 januari 2005 voorzitter van de eurogroep. De Luxemburgse 'Mister Euro' zit al 28 jaar in de regering van zijn land, waarvan vijftien jaar als premier. De baan van minister van Financiën doet hij er nog bij.

Volgens Italiaanse media heeft ook de Italiaanse minister van Financiën Giolio Tremonti ambitie om de eurogroep te leiden. Volgens EU-voorzitter Spanje heeft hij zich echter niet kandidaat gesteld.