ROTTERDAM - Eneco heeft het recht verworven om voor de Britse kust een offshorewindpark te ontwikkelen.

Volgens het Rotterdamse energiebedrijf gaat het om een windpark dat goed is voor een totale opwekking van 900 megawatt, genoeg om te voorzien in de behoefte van meer dan 600.000 huishoudens.

Zones
Eneco maakte vrijdag bekend dat het door de Britse autoriteiten is uitverkozen voor de ontwikkeling van een van de negen zones die zijn aangewezen voor windparken op zee. Eneco heeft al ervaring opgedaan met 28 draaiende windparken. Het Prinses Amaliawindpark voor de Nederlandse kust is met een vermogen van 120 megawatt tot dusver het grootste.

Het door Eneco te ontwikkelen windpark komt voor de kust van Dorset en Hampshire en zal naar verwachting in 2016 in bedrijf zijn. Het gaat om een investering van ongeveer 3 miljard euro.

RWE
Het Duitse energieconcern RWE, dat het Nederlandse Essent overnam, maakte vrijdag bekend ongeveer 4.000 megawatt aan windenergie voor de Britse kust te hebben binnengesleept. In de negen zones gaat het in totaal om zo'n 25.000 megawatt.

Ook andere energiegiganten zoals Eon, Statoil en Vattenfall sleepten concessies in de wacht. De Britse premier Gordon Brown zei dat zijn land qua windenergie voorop loopt in de wereld.

Volgens de Britse autoriteiten is de toewijzing van vrijdag omvangrijk genoeg om in 2020 te voorzien in een kwart van de elektriciteitsbehoefte van hun land.