AMSTERDAM - Oude tijden herleven bij Bank Of America. De bank is van plan aan haar investeringsbankiers riante bonussen uit te delen.

De bedragen zouden ongeveer gelijk zijn aan de exorbitante bonussen die voor de crisis, in 2007, werden uitgekeerd, schrijft the Wall Street Journal.

De Amerikaanse bank is vorig jaar nog gered door de Amerikaanse belastingbetaler, toen de overheid het kwakkelende concern met 45 miljard dollar (ongeveer 31 miljard euro) overeind moest zien te houden.

Aflossing
De financiële instelling loste vorige maand haar schuld af om onder het strenge toezicht van de overheid uit te komen. Bank of America profiteert vooral van de overname van sectorgenoot Merrill Lynch in 2008. Na enorme verliezen als gevolg van de kredietcrisis is Merrill nu goed voor een derde van de winst van Bank of America.

De meeste investeringsbankiers van Bank of America kwamen het concern binnen als onderdeel van de overeenkomst met Merrill Lynch. Zij zijn gewend aan hoge bonussen en mogelijk hun heil elders zoeken als de bedragen nu achterblijven.

In 2007 ontvingen de investeringsbankiers van Merrill Lynch ongeveer 5,8 miljard dollar, zo'n vier miljard euro, aan bonussen. Het jaar daarna streken ze nog altijd 3,6 miljard dollar (2,5 miljard euro) op. Na een lading kritiek zag topman Kenneth Lewis zich genoodzaakt op te stappen.

Verlies
Analisten verwachten dat het concern in het vierde kwartaal een verlies van ongeveer vier miljard dollar zal rapporteren. Volgens Bank of America zelf is er nog geen definitieve beslissing genomen met betrekking tot de bonussen over 2009.

Financiële instellingen lijken zich weinig aan te trekken van alle kritiek over hun rol in de crisis. Over 2008 keerden verschillende Amerikaanse banken ondanks de staatssteun alweer enorme bonussen uit.

Zo keerden bijvoorbeeld Goldman Sachs, Morgan Stanley en Citigroup megabonussen uit. Zelfs de omgevallen zakenbank Lehman Brothers zou naar verluidt voor in totaal 35 miljoen euro aan bonussen betalen, uit angst medewerkers te verliezen.