AMSTERDAM - De omstreden torrentsite Mininova, die tot voor kort de illegale uitwisseling van gedeelde films, muziek en andere media coördineerde, is 612 miljoen dollar (427 miljoen euro) waard, claimt internetondernemer Rene van Mullem.

Van Mullem, die miljonair werd dankzij de verkoop van zijn aandelenpakket in Marktplaats.nl aan eBay.nl, maakt voor de site Hyped.nl elk jaar een lijst van de honderd meest waardevolle Nederlandse websites. Mininova groeide na de oprichting in 2005 uit tot een van de meest gebruikte torrentsites ter wereld.

Links
In november vorig jaar stopte de site echter op last van de rechter met het aanbieden van links naar 'illegale' bestanden. Aangezien het succes van de site grotendeels gebaseerd was op het aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, valt te bezien of Van Mullem niet een te optimistische inschatting heeft gemaakt.

Google.nl is dit jaar gestegen naar de tweede plek. De site zou een waarde van 576 miljoen dollar vertegenwoordigen.

Google
Van Mullem wil niet uit de doeken doen hoe hij de sites waardeert, maar zegt onder andere gebruik te maken van het marktaandeel dat sites hebben volgens onderzoekssite Alexa.com, en hoe hoog een site scoort in de zoekmachine van Google.

Bestandendeelsite Zshare.net (331 miljoen dollar), sociaal netwerk Hyves.nl (241 miljoen dollar) en spelletjessite Zylom.com (139 miljoen dollar) completeren de top vijf. NU.nl valt daar met een vermeende waarde van 119 miljoen dollar net buiten.

Andere waardevolle sites zijn volgens Van Mullem Markplaats.nl (97 miljoen dollar), Telegraaf.nl ( 79 miljoen dollar), ING.nl (72 miljoen dollar) en Startpagina.nl (70 miljoen dollar).