MADRID - Indien de bevolking van IJsland in een referendum tegen het terugbetalen van de Icesaveleningen aan Nederland en Groot-Brittanië stemt, heeft dat gevolgen voor het toetredingsproces van IJsland tot de EU.

Dat zei Miguel Angel Moratinos, de minister van Buitenlandse Zaken van huidig EU-voorzitter Spanje vrijdag in een gesprek met buitenlandse journalisten in Madrid.

''Het is duidelijk dat een nee in het IJslands referendum het toetredingsproces tot de EU zal vertragen want er zijn lidstaten die daar moeite mee hebben'', aldus Moratinos.

Referendum
Een meerderheid van de IJslanders zou in een referendum voor terugbetaling van de IJslandse Icesaveschulden aan Nederland en Groot-Brittannie stemmen.

Uit een peiling van Capacent Gallup blijkt dat 53 procent van de ondervraagden met de nu voorliggende wet zou instemmen terwijl 41 procent tegen zou stemmen en 6 procent blanco.

Uit de peiling onder 762 IJslanders blijkt echter eveneens dat tweederde van de ondervraagden meer ziet in het terugtrekken van de wet en het starten van nieuwe onderhandelingen met de Britse en Nederlandse regering dan in het houden van een referendum over de wet zoals die nu is geformuleerd.

Debat
Het IJslands parlement komt vandaag bijeen om te debatteren over de vraag of er eind februari een referendum moet komen.

Die vraag is actueel doordat de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson begin deze week weigerde om zijn handtekening te zetten onder onder de wet die de terugbetaling van miljarden euro's aan gedupeerde spaarders van Icesave in Nederland en Groot-Brittannië moet regelen.

Zowel de Britse als de Nederlandse regering hebben druk op IJsland uitgeoefend om de wet aan te nemen.

Weinig begrip
De Spaanse vicepremier Elena Salgado (Economische Zaken) heeft ook weinig begrip voor de IJslandse aarzelingen om op te draaien voor bankschulden. ''Alle Europeanen moeten de komende jaren meer belastingen betalen voor de schulden die zijn gemaakt om de banken te redden'', zei Salgado.

IJsland had het geld voor de bankenschulden geleend van Nederland en Groot-Brittannië. ''Iedereen moet zijn afspraken nakomen. Dat zijn de regels'', zei de minister, die eraan toevoegde dat de kwestie een zaak is tussen IJsland, Groot-Brittannië en Nederland.