AMSTERDAM - Te veel winkels laten ondanks de vrieskou hun deuren wagenwijd openstaan. Dat is energieverspilling, vindt GroenLinks. Het kabinet moet ervoor zorgen dat winkeliers hun deuren dichtdoen.

"Het is grote onzin om de buitenlucht te verwarmen. Dat is stoken voor de mussen en kost veel geld", stelt GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik vrijdag.

"Voor die energieverspilling betalen wij allemaal als klanten in de winkel."

Klimaat
"Het is een win-win-winsituatie als we de deuren niet open laten staan", zegt Vendriks fractiegenote Ineke van Gent. "Het is een zegen voor het klimaat, het scheelt de winkelier en klant in de portemonnee, en winkelpersoneel staat niet langer op de tocht."

Volgens Van Gent moet het kabinet zich ermee bemoeien, omdat het alleen kan werken als alle winkels meedoen. "Veel winkeliers willen de deuren best dichthouden, maar dan moet de buurman het ook doen. Ze zijn bang anders klanten te verliezen."

Zomer
Ook in de zomer moeten winkels de deuren sluiten, omdat dan de airconditioning aanstaat. Volgens GroenLinks krijgen winkeliers in New York een boete als ze de deur openzetten terwijl de airco draait.