AMSTERDAM - De langzame daling van het marktaandeel van het dominante Windows zette afgelopen jaar door. De introductie van het nieuwe Windows 7 kon deze trend niet keren.

Windows 7 laat zelf wel al twee maanden achter elkaar een indrukwekkende groei zien. Maar dat mag voor het totale marktaandeel van het Microsoft-besturingssystemen niet baten. De dalende trend zet door, blijkt uit cijfers van Net Applications.

In 2009 bleef daalde het marktaandeel van Windows van 93,94 procent naar 92,21 procent, een daling van 1,53 procentpunt.

Sinds de lancering van Windows 7 daalde het marktaandeel met 0,3 procent. Net zoals in 2008 nam het marktaandeel van Windows in de tweede helft van het jaar meer af dan in de eerste.

Gevaar
Dat betekent echter niet dat Windows in enig acuut gevaar is. Microsoft is nog steeds met grote afstand leider op het gebied van besturingssystemen.

Als het marktaandeel met dezelfde snelheid zou afnemen zou Windows de komende 25 jaar nog steeds de grootste zijn, becijfert Computerworld.

In december en november verloren zowel Windows Vista als Windows XP marktaandeel. Windows 7 groeide flink, maar het nieuwe besturingssysteem kon de kleine opleving van Windows in november niet continueren.

Rivaal
De daling van Windows komt gedeeltelijk op het conto van rivaal Mac OS X, al zat daar de afgelopen maanden een terugval in. Daarnaast is er de opkomst van verschillende mobiele besturingssystemen, die Net Applications meeneemt in zijn online metingen.