AMSTERDAM - Een schikking in België tussen Citibank en particuliere beleggers dreigt onvoordelig uit te pakken voor Nederlandse banken. De banken en vermogensbeheerders die de zogenaamde Lehman-notes aankochten voordat de bank in 2008 omviel, dreigen honderd miljoen euro te moeten betalen.

Dit meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Citibank maakte donderdag bekend dat het haar klanten gaat compenseren voor het advies om de zogenaamde Lehman-notes, obligaties en financiële producten, aan te kopen.

De bank gaf een kapitaalgarantie af voor deze beleggingen, maar dat bleek weinig waard na het failliet gaan van de bank.  

Richtinggevend
De ruim 4000 Belgische klanten van Citibank kunnen nu 65 procent van hun inleg terug krijgen, of 75 procent over drie jaar. Volgens curator Rutger Jan Schimmelpenninck zal de schikking richtinggevend zijn voor andere landen, zo zegt hij in de krant.

De Lehman-notes werden in Nederland ondermeer verkocht door SNS Bank, Van Lanschot Bankiers en door Rabobankdochter Schretlen. Wijs& Van Oostveen was één van de voornaamste verkopers van de Lehman producten.

Claim
Nederlandse beleggers hebben zich verenigd in de stichting Hulp Gedupeerden. Meer dan tweehonderd klanten van Wijs & Van Oosteveen hebben zich inmiddels aangesloten. De beleggersorganisatie Deminor bereidt momenteel een claim voor tegen de vermogensbeheerder.

Volgens de beleggersorganisatie hebben zich van andere Nederlandse banken en vermogensbeheerders nauwelijks mensen gemeld. Wijs & Van Oosteveen is zich aan het beraden op een reactie en geeft vooralsnog geen commentaar.

Perpetuals
Advocaat Adriaan de Gier is eveneens van plan schade die beleggers hebben opgelopen op zogeheten 'perpetuals', complexe financiële producten van banken, te gaan verhalen op Nederlandse banken en vermogensbeheerders.

De advocaat richt vooral op Van Lanschot, Staalbankiers en Fortis-onderdeel MeesPierson. Volgens De Gier zijn deze producten verkocht als 'veilige beleggingen', terwijl inmiddels bekend is dat ze helemaal niet zo veilig waren. De Gier verwacht de claims nog deze maand in te dienen.

Het faillissement van Lehman Brothers luidde in september 2008 de kredietcrisis in.