ANTWERPEN - De Belgische justitie is bezig met een onderzoek naar belastingontduiking door de Nederlandse zakenman Louis Reijtenbagh. Justitie in Antwerpen wilde alleen bevestigen dat er onderzoek loopt en dat het gaat om ''een financiële zaak''.

De Vlaamse kranten De Tijd en De Morgen meldden dat Reijtenbagh ervan verdacht wordt ruim 180 miljoen euro aan belastingen te hebben ontdoken.

De 63-jarige Reijtenbagh woont officieel in Monaco. Maar volgens justitie woont de Nederlander al sinds 1996 in het Belgische Brasschaat en is hij daarom belastingplichtig in België. Reijtenbagh zou zijn wereldwijde zakenactiviteiten beheren vanuit Brasschaat en een kantoor in Antwerpen-Zuid.

Zonen
Naast Reijtenbagh zouden ook zijn twee zonen, zijn schoondochters en enkele medewerkers verdacht worden van belastingontduiking, valsheid in geschriften, witwaspraktijken en het vormen van een criminele organisatie.

Volgens de Belgische media heeft justitie in Antwerpen beslag gelegd op bezittingen van Reijtenbagh ter waarde van 120 miljoen euro, waaronder een schilderij van Rembrandt.

De zakenman zou zich schuilhouden in Monaco. Maar Monaco levert geen personen uit aan andere landen indien er sprake is van belastinggeschillen.

Kunstcollectie
In 2009 kwam Reijtenbagh in het nieuws toen de banken ABN Amro en JPMorgan Chase beslag lieten leggen op zijn omvangrijke kunstcollectie vanwege een achterstand in het terugbetalen van leningen van enkele tientallen miljoenen euro's.

Uiteindelijk werd het probleem opgelost en werden de claims op zijn collectie, met daarin onder andere werken van Karel Appel en Pablo Picasso, ingetrokken.