WIESBADEN - Het handelsoverschot van Duitsland is in november onverwacht sterk gestegen. Het overschot nam toe van een herziene 12,7 miljard euro in oktober tot 17,2 miljard euro.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek. Analisten gingen juist uit van een afname van het handelsoverschot tot 12,4 miljard euro.

De toename van het overschot werd vooral veroorzaakt door een scherpe daling van de import in november, met 5,9 procent ten opzichte van de maand daarvoor. Analisten hadden gerekend op een stijging met 1,2 procent. In oktober daalde de import met een herziene 2,9 procent.

De Duitse export steeg met 1,6 procent, ten opzichte van een herziene 1,9 procent in oktober. Analisten rekenden hier op een stijging met 0,5 procent.

Productie
De industriële productie in Duitsland is in november vorig jaar met 0,7 procent gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken vrijdag bekend.

Analisten gingen uit van een productiestijging met 1 procent. De productie in oktober daalde volgens een herzien cijfer met 1,7 procent.

Profiteurs
''Het hoge aandeel van kapitaalintensieve goederen en de sterke aanwezigheid op de Aziatische markten, maken Duitsland één van de belangrijkste profiteurs van een wereldwijd economisch herstel'', aldus ING-econoom Carsten Brzeski.

Duitsland profiteert vooral van de groei van de export naar China. Terwijl de totale Duitse export in oktober op jaarbasis daalde met 16 procent, groeide de export naar China met 12 procent in een jaar tijd.

China
China maakt nu zo'n 5 procent uit van de totale Duitse export. Ongeveer 45 procent van de Duitse goederen gaat naar andere Europese landen.

Duitsland was sinds 2003 de grootste exporteur van de wereld, maar is in 2009 misschien ingehaald door China.