AMSTERDAM - De recessie heeft de financiële weerbaarheid van bedrijven flink aangetast en ook voor de toekomst ziet de financiële positie van ondernemingen er nog niet rooskleurig uit. Dat concludeert ING Economisch Bureau in een rapport.

De winstgevendheid en de mate waarin de ondernemingen aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen zijn over het algemeen tot lage niveaus afgezakt, aldus het bureau.

Ook al is de recessie ten einde, de financiële weerbaarheid herstelt zich dit jaar vooralsnog maar langzaam, voorziet ING.

Bouwsector
De bouwsector staat er nu nog financieel redelijk voor, maar zal volgens ING Economisch Bureau dit jaar de echte test ondergaan. Met name bouwbedrijven die eigen projecten ontwikkelen, krijgen het nog zwaar doordat de verkoop van deze projecten is gestagneerd.

Bedrijven nemen daarbij met moeite afscheid van moeilijk verkregen personeel, wat druk legt op de liquiditeit.

Vooral de auto- en transportsector hebben het nu zwaar. Daar zijn de financiële verplichtingen een molensteen om de nek van veel bedrijven. Verder hebben ze moeite de winst op peil te houden.

Autoverkoop
De autoverkoop kruipt dit jaar naar verwachting langzaam uit het dal. Voor 2010 rekent ING erop dat de verkoop van personenauto's in Nederland met bijna 4 procent stijgt, na een verwachte daling van 23 procent in 2009. Daarbij blijven autobedrijven de kosten terugdringen.

De vernieuwing van leasecontracten en het aantrekken van de tweedehandsverkoop geven de sector een duwtje in de rug.

Omslag
In de transportsector lijkt zich volgens ING langzaam een omslag te markeren, vooral bij het internationaal vervoer. Vervoerders die binnen de landsgrenzen blijven hebben echter ook dit jaar nog last van terughoudende consumenten en investeerders.

Het bureau gaat ervan uit dat in de industrie de productie van chemische en metalen basisproducten weer aantrekt.

De vraag bij consumenten neemt naar verwachting gedurende dit jaar maar geleidelijk toe. De productiegroei komt dit jaar vooral uit voorraadvorming en een toegenomen buitenlandse vraag.