AMSTERDAM - De Amerikaanse vermogensbeheerder Merrill Lynch verwacht dat de economie in Nederland dit jaar met 2,2 procent groeit. Dat is meer dan de groei van 1,5 procent die het Centraal Planbureau voorspelt.

Portfoliostrateeg Bill O'Neill presenteerde maandag in Amsterdam de verwachtingen van Merrill Lynch voor 2010. O'Neill voorspelt dat de wereldwijde economie dit jaar met ruim 4 procent groeit, na een krimp van bijna 1 procent in 2009.

De econoom houdt daarbij wel een slag om de arm. Consumenten moeten meer gaan uitgeven en lenen, nu de dreiging van werkloosheid afneemt en gezinsinkomens herstellen, aldus O'Neill.

Nederland
O'Neill verwacht dat de economie in de eurozone dit jaar even hard groeit als die van Nederland. Voor 2011 voorspelt Merrill Lynch een groei van het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) van 2,7 procent. Dat is licht hoger dan de voorspelling van 2,5 procent voor de eurozone volgend jaar.

Voor Ierland wordt de minste groei verwacht dit jaar (+0,5 procent) en voor China de meeste groei (+10,1 procent). O'Neill voorspelt voor de Verenigde Staten een groei van 3,2 procent in 2010 en voor Groot-Brittanië gaat het om 1,5 procent.

Aandelen
O'Neill denkt dat het een goed jaar gaat worden voor aandelen. ''Onze voorspelling is dat aandelen in 2010 beter zullen presteren dan bedrijfs- en staatsobligaties.''

Aandelen in de sectoren technologie, olie/gas, media en industriële ondernemingen zullen volgens de econoom beter presteren dan gemiddeld. Volgens O'Neill behoren aandelen in de gezondheidssector, auto-industrie en chemiebedrijven dit jaar tot de achterblijvers.

Euro
Merrill Lynch voorspelt bovendien een rally voor de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. De Europese munt is nu 1,44 dollar waard. O'Neill verwacht dat eind van dit jaar de euro 1,28 dollar waard is.

De belangrijkste uitdaging voor regeringen dit jaar is volgens de econoom om de wereldwijde economie weer langzaam op eigen benen te laten staan. Dat betekent minder stimuleringsmaatregelen van overheden.

''Wij geloven dat 2010 een beslissend jaar zal zijn, waarin de duurzaamheid van het wereldwijde economisch herstel getest zal worden'', aldus O'Neill. Merrill Lynch is in ieder geval optimistisch gestemd. O'Neill: ''Wij denken dat het zal lukken.''