ZOETERMEER - De Vereniging Consument & Geldzaken start een massaclaim voor gedupeerden van verboden koppelverkoop met consumptieve leningen. Dat heeft de vereniging donderdag bekendgemaakt.

Volgens de consumentenorganisatie zijn de afgelopen vijftien jaar circa 250.000 leningen afgesloten waarbij de wettelijke regels voor koppelverkoop zijn overtreden. ''Door deze wetsovertreding zijn zowel de leningen als de gekoppelde nevenproducten, veelal verzekeringen, niet rechtsgeldig tot stand gekomen'', aldus de vereniging.

Bij koppelverkoop stellen banken als voorwaarde voor de verstrekking van een krediet dat de leningnemer ook een verzekering bij de bank afsluit.

DSB Bank
De Vereniging Consument & Geldzaken heeft eerder geprobeerd de leningen en verzekeringen die DSB Bank de afgelopen jaren via verboden koppelverkoop aan de man bracht, nietig te laten verklaren.

''Die actie wordt nu verder opgevoerd en uitgebreid naar andere kredietaanbieders die de wet met verboden koppelverkoop hebben overtreden'', aldus woordvoerder Anton Weenink van de vereniging.